За ці кілька днів нас просто завалили повідомленнями з питанням: за що вбили волонтера з Бахмута Артема Мирошниченка. Чи справді напад був через мову чи, може, це маніпуляція і спроба створити «сакральну жертву».

За даними поліції — активіста вбили «безпричинно». Родичі й друзі активіста наполягають — нападники били Артема через те, що він відповідав їм українською мовою.

Версію про напад на активіста через українську мову поширив Український тиждень http://bit.ly/2sgmDs0 Після чого вона розлетілася десятками ЗМІ і дописами в соцмережах.

Артемівський суд називає інформацію про те, що цей злочин був скоєний на ґрунті ненависті до української мови та України — недостовірною. «Поширена в багатьох публікаціях і соцмережах інформація ґрунтується на неправдивих даних. У ході закритого судового засідання, яке проводилось судом другого грудня, таких фактів не встановлено та не виявлено» http://bit.ly/36nktFI

Головний редактор журналу „Український тиждень“ Дмитро Крапивенко у відповідь на критику на своїй фейсбук-сторінці звернув увагу на те, що джерела, з яких отримана інформація — достовірні. http://bit.ly/347hAay

Ми поспілкувалися з братом активіста, який переконаний, що на Артема напали через його проукраїнську позицію та українську мову.

Ми спробували зібрати докупи все, що є по цій справі. Остаточну крапку в цій історії поставить слідство.

Як усе було

П’ятого грудня помер активіст волонтерської групи «Бахмут Український» Артем Мирошниченко. За тиждень до цього хлопця жорстоко побили: перелом основи черепа. Артему провели складну операцію. Весь цей час він перебував у комі.

З матеріалів справи, озвучених на засіданні суду, стало відомо, що на Мирошниченка напали два п’яних хлопці: 16-річний боєць змішаних бойових мистецтв і його 17-річний друг, торік судимий за пограбування.

Відеокамери з навколишніх будинків і відеореєстратор з машини зафіксували, що вони наздогнали Мирошниченка неподалік його дому. Один із них почав його гемселити руками й ногами. Коли Артем впав, нападник ударив його головою об бетонну плиту http://bit.ly/2RDeubGhttp://bit.ly/2LCDrQAhttp://bit.ly/36pS1mD

Непритомного чоловіка помітила продавчиня з кіоску неподалік. Вона його впізнала, але спочатку пішла до його родичів, які вже і викликали швидку та поліцію. Старшого нападника затримали наступного ранку. Йому інкримінують умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть — карається позбавленням волі від семи до десяти років. Вирішується доля неповнолітнього, який в момент нападу стояв поруч http://bit.ly/2P6innQhttp://bit.ly/2LDXa2whttp://bit.ly/2Yyqdd3

Водночас голова правління Центру прав людини Тетяна Печончик стверджує — на суді було встановлено, що до побиття активіста причетні обидва нападники. http://bit.ly/2rnlTRN

Це нам підтвердив і брат Артема — Сергій Мирошниченко. Ба більше — за його словами, спершу Артемові вдалося втекти. Бити почали, коли наздогнали вдруге — тобто, його свідомо переслідували. Щоправда, ані на сторінці поліції, ані на сторінці Артемівського суду про це не зазначено.

Мотиви нападу

Очільник поліції Бахмута Ярослав Меженний каже, що нападники «безпричинно» почали бити Артема. Потім хотіли його пограбувати, але за неуточнених причин не змогли забрати сумку. Тож залишили побитого активіста і пішли додому.

Поліцейським нападники пояснили, що просто хотіли потренуватись. «Той, хто нападав, був більше п’яний. Він займається боксом і вирішив перевірити свої навички», — розповів Меженний.

За свідченнями одного з нападників Миколи Барабаша, Артем перший до них звернувся, штовхнув, а потім вони його вдарили. Після побиття Артем продовжував за ними йти, вони нібито хотіли віддати йому паспорт та телефон, але Артем не брав.

Інший підозрюваний Олександр Баришок заперечує, у нього є своя версія події:
«Я одразу помітив, що Артем з бородою. Коля запропонував його побити, а я йому кажу: «Не треба, він же богослужитель». Але Коля мене не послухав, побіг за ним, я теж став бігти за ними. Коли наздогнав, просив його не бити, але він мене не слухав, а тільки ставав агресивним. На прохання чоловіка не чіпати його теж не реагував. Потім Коля, взявши чоловіка за руку, вдарив, чоловік впав і вдарився об асфальт.
Після першого удару чоловік відключився, ми його обперли об дерево. Я почав іти геть. Обертаючись, бачив, що Коля ніби відпрацьовує на ньому удари і лазить по кишенях. Потім Коля мене наздогнав і ми прийшли до мене додому. Я готовий відповісти за свої вчинки, але нехай не вішають на мене всю вину». http://bit.ly/347GuGP

Досудовим розслідуванням встановлено, що вдома хлопців зустріла мати Баришка. Вона розповідала, що її син був тверезий, а Барабаш п’яний і його рука і берці були в крові. Вона почула розмову підозрюваних, коли Барабаш пропонував Баришку піти добити когось.

Брат убитого Сергій Мирошниченко не вірить у версію поліції про випадковий напад і вважає, що на Артема напали через його проукраїнську позицію та україномовність зокрема. «Одна жінка чула крики нападників, коли вони почали чіплятися до брата. Той їм щось відповів і вони голосно запитали: «А ти можеш на нармальнам язикє ґаваріть?!»

За його словами, вона — єдиний свідок трагедії — пізніше відмовилася від своїх слів, у поліцію йти відмовляється, оскільки боїться помсти. «Немає сумнівів, що причиною нападу стала саме українська мова — підсудний забажав перекладача з української на першому засіданні. Це перший факт. Потім його захисниця сказала, що мову він знає, але сама говорила під час засідання весь час тільки російською».

Слова Сергія підтверджує Оксана Болотюк, начальниця відділу Бахмутського бюро правової допомоги, керівниця ГО “Бахмутська ліга правозахисників”. Вона каже, якщо жінка все ж дасть показання, буде додана інша стаття. «Її показання кардинально вплинули б на цю справу. Ми би розуміли, як нам далі діяти. Для нас дуже принципово довести, що це напад саме на українців, які бережуть свою мову на Донбасі» http://bit.ly/36jGghohttp://bit.ly/36wO3J1

Олександру Баришку обрали запобіжний захід – 60 днів тримання під вартою. Вчора мало відбутися ще одне судове засідання, на якому мали обрати запобіжний захід Миколі Барабашу, але повідомили про замінування зали суду, тому судове засідання перенесли.

Остаточну крапку у цій історії поставить слідство. Наразі офіційні органи заперечують версію, що Мирошниченка вбили через українську мову.

Проте, на цю версію вказують неофіційні джерела. Наразі Сергій Мирошниченко шукає свідків, які могли бачити його брата та нападників в день трагедії. Зокрема, йдеться про людей, які були в той час на зупинці (попередньо 4 людини), авто з відеореєстраторами, які стояли або їхали в в районі по вулиці Горького, в районі зупинки тролейбуса “вул.Шевченка“, поштового відділення #7 близько 21:00 http://bit.ly/2E7AbII

image_pdfimage_print