Зраду скасовуємо! В соцмережах активно обговорюють жовту сукню, в якій дружина президента України Олена Зеленська прибула на церемонію інтронізації імператора Японії. Мовляв, цей колір порушує етикет і вважається «забороненим» в японській культурі. Це неправда.

1. Для офіційних урочистостей до жіночого дрес-коду іноземних делегацій японські дипломати висувають лише кілька вимог: довга сукня, денна сукня, кімоно з білим коміром. Про колір сукні взагалі не йдеться http://bit.ly/2oa01HJ (офіційне видання уряду Японії від 26 вересня 2019 року).

2. Цю тему обговорюють тільки в українському інформаційному просторі. В Японії на це ніхто не звертає увагу, жодного скандалу немає.
«Я спілкувався з офіційними представниками японської сторони — вони здивовані і кажуть, що вперше про це чують. Натомість звичайні японці критикують одяг дружини прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе Акіе — на їхню думку вона одягла закоротку сукню», — розповів нам журналіст-політолог Hirano Takashi, який раніше працював у посольстві Японії в Україні.

3. В японській культурі дійсно є кольори, які історично вважаються «забороненими» (на фото). Їх можна отримати за допомогою складної традиційної технології з використанням конкретних речовин. Але жовтого серед них немає. Плутанина могла виникнути через його відтінки, про назви яких можна довго сперечатися. Якщо для нас це не принципово, то в Японії може бути важливо в конкретних випадках. До кожного з них є вузькоспеціалізований перелік відтінків. І відступ на півтона вже вважатиметься геть іншим і відповідно дозволеним.

Хай там як — все це лише частина традиції, жодної юридичної заборони немає. Єдине на що зауважує Хірано — крій одягу. «Якщо хтось замовить майстрові пошити одяг, як в імператора або членів його родини і завітає в ньому на офіційну церемонію, то представники імператорського двору зупинять його ще на вході».

4. Міф про заборонені кольори виник через статтю у Вікіпедії «Заборонений колір» http://bit.ly/2offnuI Загалом там наводиться вісім кольорів, які дозволено використовувати виключно імператору та членам його сім’ї. З них до кольору сукні української «першої леді» найбільше підходить «гарденійовий» (RGB #fbb92d). На цю інформацію і спиралися критики. Водночас, в японській Вікіпедії, яку люб’язно переклав Хірано Такаші, нічого не сказано про те, що заборона діє донині http://bit.ly/32Et9G1

Пізніше посольство Японії в Україні опублікувало свою офіційну позицію щодо цього питання:

image_pdfimage_print