У херсонському ліцеї днями відбулася перша лекція з медіаграмотності, визначено 20 переможців конкурсу міні-стипендій “Я не вірю на слово”, а кількість фоловерів Фейсбук-сторінки “По той бік новин” тим часом сягнула 20 тисяч. Команда проекту “розвіртуалилась” з прихильниками. Усе це – новини проєкту «re: розпочати демократичний дискурс-2», який втілює команда ІРРП. У 2019 році проєкт сфокусований на Херсонській та Миколаївській областях разом з німецькими партнерами (ECPMF, Лейпціг) за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. Це унікальний проєкт, що охоплює кілька ключових напрямків задля підвищення рівня медіаграмотності в Україні:
– навчання журналістів та блогерів,
– створення матеріалів з медіаграмотності для широкої аудиторії з метою формування запиту на якісну інформацію;
– відкриті лекції з медіаграмотності для школярів та студентів,
– всеукраїнська фактчекінгова кампанія у Фейсбуці – “По той бік новин”. А тепер про все по черзі і детально. Задля  підвищення рівня медіаграмотності серед школярів і студентів ми організували лекції у навчальних закладах.
Стартував цикл лекцій
Лекції в рамках цього проєкту ми проводимо у партнерстві з Миколаївським центром журналістських розслідувань. Організовує їх Світлана Оболонська, регіональна координаторка ГО ІРРП.
Першу таку лекцію прочитала для 10-11-класників Тетяна Василівна Монахова, докторка філологічних наук, професорка, завідувачка кафедри журналістики ЧНУ ім.П.Могили. Ключові теми цієї та подальших лекцій з медіаграмотності: – які типи маніпуляцій існують в ЗМІ, як їх розпізнати;
– як відрізнити якісну та достовірну інформацію від пропаганди та підробки;
– які є правила інформаційної безпеки.
Протягом вересня-листопада у Херсонській та Миколаївській областях заплановано більше 20 таких лекцій. Очікується, що їх послухають близько 600 школярів та студентів.
Визначені переможці конкурсу міні-стипендій
18 вересня визначені переможці другого конкурсу “Я не вірю на слово”: 20 журналістів та блогерів з 5 регіонів України (Херсонська, Миколаївська, Дніпропетровська, Донецька та Луганська області) отримають міні-стипендії 4-5 тис грн на створення матеріалів, спрямованих на підвищення рівня медіаграмотності своєї аудиторії. Усього на цей конкурс ми отримали 57 заявок.
Очікується, що це будуть усі види текстів, інтерактивні формати, інфографіка, фотопроекти, відеосюжети, теле- і радіопрограми, які мають бути оприлюднені в будь-якому регіональному медіа (в газеті, на сайті, на радіо, телеканалі чи відеоблозі).Щоб взяти участь у конкурсі, потрібно заповнити заявку (дедлайн – 02 вересня 2019 року).
Минулого року за результатами конкурсу “Я не вірю на слово” було опубліковано більше 20 матеріалів у східних та південних регіонах України. Сторінка “По той бік новин” сягнула відмітки 20 тисяч фоловерів
Фейсбук-сторінка, на якій ми розвінчуємо найпопулярніші фейки, продовжує користуватися шаленою популярністю серед українських фейсбук-користувачів. У вересні 2019-го за оновленнями сторінки слідкують вже більше 20 тисяч людей. Команда проекту поповнилась редатором – Сергій Одаренко долучився до Альони Романюк.
Більшість дописів на сторінці швидко стають вірусними, мають охоплення в десятки тисяч користувачів (а іноді і сотні), та збираюсть сотні коментів. Пост про фейки щодо вакцинації – серед таких.
Участь у фестивалі “Думкофест-2019”
14 вересня команда проекту зустрілася з прихильниками під час фестивалю думок “Думкофест”. Усі відвідувачів стенду ІРРП отримали змогу поспілкуватися з командою проекту: Оксаною Євтушенко, Альоною Романюк, Іриною Шпаковською та Інною Гадзинською. Відвідувачі проходили тест на медіаграмотність, дізналися про те, як розпізнавати фейки.
image_pdfimage_print