ГО Інститут розвитку регіональної преси продовжує проект «re:start democratic discourse 2», який реалізує у партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), м. Лейпциг, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

Мета проекту: 

  • Побудувати тривале партнерство НУО та ЗМІ в Україні та Німеччині для зміцнення свободи слова, медіа грамотності та професійної журналістики, особливо в сільській місцевості України.
  • В українському та німецькому суспільстві слід заохочувати розуміння того, що і демократії, і країни, що розвиваються, перебувають під загрозою.
  • Партнери прагнуть посилити медіаграмотність українців, що живуть у малих містах та сільській місцевості, щоб стимулювати цілеспрямований попит на якісну та достовірну інформацію.
  • Проект спрямований на підвищення професійного рівня місцевих ЗМІ (формально в сенсі класичних провайдерів та неформальних у сенсі блогерів).
  •  Це має зменшити кількість дезінформації та дезінформації, поширеної в засобах масової інформації та на каналах соціальних медіа. Якщо це не вдасться, набута медична компетентність одержувача
  • Проект покликаний сприяти розвитку спільноти медіа-користувачів в Україні, яка активно обговорює тему дезінформування та навчилась відрізняти достовірну інформацію в медіа від пропаганди та підробки.

Керівник проекту: Оксана Євтушенко

В рамках проекту заплановано проведення школи для блогерів та школи для журналістів Півдня та Сходу України (перевага надаватиметься представникам з Миколаївської та Херсонської областей). 8-денні тренінги пройдуть 32 людини. Крім того, ІРРП працюватиме над підвищенням медіаграмотності населення у Миколаївській та Херсонській областях шляхом проведення навчання (лекцій та візитів до медіа-клубів). Зокрема, йдеться про заходи з медіаграмотності для населення різного віку:

  • Лекції в школах
  • Лекції в університетах
  • Зустрічі в місцевих медіа / прес-клубах.

Майже 800 мешканців цих регіонів зможуть відвідати 20 лекцій з медіаграмотності. Продовжить свою діяльність інформаційна кампанія “По той бік новин” у вигляді фейсбук-пабліка. Щомісяця, мінімум один пост на сторінці стає вірусними. Особливою популярністю кампанія користувалася у період виборів, оскільки президентські перегони в Україні супроводжувалися інформаційними вкидами та фейковими повідомленнями у соціальних мережах. Наразі сторінка має понад 11 тисяч підписників. Охоплення постів – в середньому 300-400 вподобань та 100-150 поширень. Останній вірусний пост про маніпулятивне зображення у соціальних мережах поширили понад 6000 людей, а загальне охоплення становить понад 540 тисяч користувачів. Понад 6000 репостів також отримала інфографіка про фейки стосовно мовного законопроекту, який сколихнув українське суспільство. Загалом, контент пабліка має кілька спрямувань: розвінчання фейків, роз‘яснення, як працюють маніпулятивні технології, цікаві інфографіки, зображення (меми), гайди, як протистояти інформаційному впливу та корисні ресурси для перевірки інформації.

«Найближчим часом ми плануємо зробити серію інтерв‘ю та запустити онлайн-флешмоб, що стосується розвінчання фейків. Також щодня на сторінку інформаційної кампанії «По той бік новин» пишуть  люди і просять допомогти спростувати фейк, перевірити інформацію, зрозуміти, де маніпуляція. Ми завжди радо відгукуємося і допомагаємо читачам критично мислити», – розповідає Ольга Труфанова, виконавча директорка ІРРП.

ІРРП комплексно працює над підвищенням медіаграмотності: школи для блогерів та журналістів, лекції для зацікавлених мешканців обраних регіонів та інформаційна кампанія у фейсбуці для українців.  Ці заходи допоможуть розвивати критичне сприйняття інформації та вміння протистояти фейкам.

Контактна особа: редакторка інформаційної кампанії “По той бік новин”: Альона Романюк, +38 093 72 10 800 aliona.romanuk@gmail.com

image_pdfimage_print