Десятки заходів, мільйонна аудиторія, десятки учасників (журналістів і блогерів), експеримент із кульовими блискавками та найпрестижніша піар-нагорода у громадському секторі “Піранья року” – це все про проект Re:start democratic discourse.

Проект  спрямований на підвищення рівня медіаграмотності у південних та східних регіонах України, стартував у червні 2018 року (його тривалість – 6 місяців).

Мета проекту: зміцнення демократичного суспільства та створення ефективної довгострокової співпраці та комунікації між українським та німецьким медіа-секторами.

Проект мав три компоненти: інформаційну кампанію у соціальних мережах, проведення тренінгів для журналістів та блогерів та проведення серії навчальних заходів для населення.

Десятки заходів, мільйонна аудиторія, десятки учасників (журналістів і блогерів), експеримент із кульовими блискавками та найпрестижніша піар-нагорода у громадському секторі “Піранья року” – це все про проект Re:start democratic discourse. Проект  спрямований на підвищення рівня медіаграмотності у південних та східних регіонах України, стартував у червні 2018 року (його тривалість – 6 місяців).Мета проекту: зміцнення демократичного суспільства та створення ефективної довгострокової співпраці та комунікації між українським та німецьким медіа-секторами. Проект мав три компоненти: інформаційну кампанію у соціальних мережах, проведення тренінгів для журналістів та блогерів та проведення серії навчальних заходів для населення.

Школа журналістики для професійних медійників та для блогерів відбулися у Бердянську 11-18 серпня 2018 року. У них взяли участь 16 журналістів та 15 блогерів із Запорізької, Дніпропетровської та Донецької областей.

Тренери школи: Олег Хоменок, Інна Гадзинська, Людмила Панкратова, Альона Романюк, Дарина Шевченко, Ольга Юркова, Максим Луночкін.

На конкурс “Я не вірю на слово” ми отримали понад 70 матеріалів. 22 учасники отримали міні-гранти на виробництво матеріалів та менторську підтримку.

 9 журналістів із Запорізької та Дніпропетровської областей, яких було відібрано після тренінгів для журналістів і блогерів влітку цього року, поїхали на тижневу навчальну поїздку до Німеччини. 

Інформаційна кампанія “По той бік новин”

Наразі на фейсбук-сторінці “По той бік новин” понад 8000 підписників. За час реалізації проекту (півроку) без будь-якого рекламного бюджету ми досягли 4500 підписників. 3 пости стали вірусними із кількасоттисячним охопленням аудиторії.

Загалом, проекту вдалося досягнути понад 1 500 000 користувачів.   Понад 600 000 користувачів залишили лайки, коментарі та поділилися публікаціями сторінки. Ми спростували понад 40 фейків та маніпуляцій Зробили понад 20 інфографікОпублікували понад 150 постів, які допомогають розвивати критичне мислення Про нас розказали і написали (а також нашими антифейками поділилися) понад 80 ЗМІВзяли участь у понад 10 радіоефірах Долучилися до понад 30 заходів

Заходи, до яких долучилася інформаційна кампанія “По той бік новин”:

  • ДумкоFest
  • Прес-тур у зону відчуження для подальшого опрацювання та підготовки матеріалів про міфи та фейки стосовно вибуху на ЧАЕС
  • Міні-тренінг за результатами експерименту та кампанії «По той бік новин» для депутатів місцевих рад Київської області
  • Опитування-вікторина з медіаграмотності для понад 100 людей
  • Тренінг для учнів альтернативної школи (25 людей)
  • Тренінг для підліткової організації Тінерджайзер (2 тренінги)
  • Тренінг для фахівців з комунікації у м. Харків та Суми
  • Онлайн лекція для учнів 9-11 класів м. Бердянськ
  • Виступ на “Наукових пікніках”
  • Участь у науково-популярній дискусії  “Fake you”
  • Інтерактив під час фестивалю “АнтикорупціяFest” (м. Київ)
  • Гостьова лекторка для масових онлайн-курсів Edera та Prometheus.
  • Коментарі для понад 10 видань щодо медіаграмотності населення
  • Підготовка матеріалів для всеукраїнського уроку з медіаграмотності

За експеримент із прес-релізом, в основі якого фейковий інформаційний привід, редакторка кампанії Альона Романюк отримала найпрестижнішу піар-нагороду у громадському секторі “Піранья року”. Цей фейковий прес-реліз ліг в основу публікацій понад 200 ЗМІ, а також на його основі зняли сюжети кілька каналів. Мінімальне охоплення аудиторії – 1 500 000 українців. Через два тижні після того, як хвиля поширення фейку закінчилася, ми описали цей експеримент. Матеріал поширили понад 10 ЗМІ та більше 4000 користувачів у фейсбуці. Також він ввійшов в трійку найбільш читабельних на профільному ресурсі «Детектор медіа».

Відгуки наших читачів:

Про те, як школярів у Запорізькій області вчилися медіаграмотності читайте тут 

Проект «re:start democratic discourse» втілюється протягом червня-грудня 2018 року, ІРРП його реалізує в партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), м. Лейпциг, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини. 

image_pdfimage_print